Krucha tarta z malinami i jagodami

Krucha tarta z malinami i jagodami

Pyszna, krucha tarta z malinami i jagodami oraz lekkim budyniowym kremem poleca się jako coś słodkiego dla całej rodziny!

Uwielbiam piec ciasta. Kiedyś robiłam to bardzo często. Teraz niestety w natłoku różnych obowiązków piekę mniej, ale za to domowe ciasto jest dla nas co tygodniowym rarytasem. Bardzo lubię różnego rodzaju tarty. Kruche ciasto smakuje praktycznie w każdym wydaniu. Dziś dzielę się z Tobą moim ulubionym przepisem na letnią tartę!

Co roku w okresie letnim przygotowuję tartę z kremem budyniowym, galaretką i owocami. Taka krucha tarta z malinami i jagodami koniecznie musi się u nas pojawić. Szybko znika, więc pojawia się u nas po raz kolejny i tak przez całe lato! Żeby nie było tak nudno wykonuję ją z różnymi owocami doskonale smakuje z malinami, jagodami, jeżynami, borówkami, czy truskawkami. Dzisiaj pomysł na tartę z jagodami i malinami!

Czas przygotowania: ok. 2 godziny
Czas pieczenia: ciasto: 25 minut
Temperatura pieczenia: ciasto: 190° C
Rozmiar blachy: tarta 26 cm

Krucha tarta z malinami i jagodami:

Ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • 250 g zimnego masła,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 3 żółtka.

Krem:

  • 1 budyń waniliowy (bez cukru),
  • 2 łyżki cukru waniliowego,
  • 400 ml mleka,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej,
  • garść malin i jagód.

Dodatkowo:

  • 1 galaretka z owoców leśnych,
  • maliny i jagody.

Jak przygotować kruchą tartę z malinami i jagodami?

  1. Do miski wsypuję mąkę, proszek, cukier. Dodaję żółtka i masło pokrojone w mniejsze kawałki. Całość szybko ugniatam i wstawiam na godzinę do lodówki. Jeśli ciasto jest zbyt sypkie dodaję do niego 2 łyżki wody lub zimnego mleka.
  2. Schłodzonym ciastem odklejam formę do tarty. Ciasto nakłuwam w wielu miejscach widelcem. Wkładam do nagrzanego do 190° C piekarnika i piekę przez 25 minut, aż do uzyskania złotego koloru.
  3. Po włożeniu ciasta do piekarnika zaczynam przygotowywać budyń. Odmierzam 400 ml mleka. W szklance zostawiam 1/3 szklanki mleka, a resztę wlewam do garnka. Do garnka dodaję również 1/2 szklanki cukru – całość podgrzewam. Do szklanki dodaję budyń mieszam do uzyskania jednolitej masy. Zawartość szklanki wlewam do zagotowanego mleka i mieszam energicznie (najlepiej trzepaczką) do uzyskania gładkiej gęstej masy. Budyń odstawiam do ostygnięcia.Przygotowuje również galaretkę, aby była gęstsza przygotowuję ją z mniejszej ilości wody (400 ml). Galaretkę zostawiam żeby lekko stężała. Jeśli jest ciepło najlepiej włożyć ją do lodówki i zostawić do czasu, aż będzie mieć odpowiednią konsystencję.
  4. Do chłodnego budyniu dodaję masło ( w temperaturze pokojowej). Całość miksuję mikserem, aż do uzyskania gładkiego kremu. Do kremu dodaję garść malin i jagód. Zazwyczaj wybieram te miękkie i mieszam łyżką tak, aby owoce delikatnie rozgnieść. Tak przygotowany krem nakładam na ostudzony kruchy spód. Na kremie układam maliny i jagody. Następnie wlewam zimną i lekko stężoną galaretkę (galaretka powinna być lekko gęsta, tak aby nie spłynęła z ciasta). Tartę wkładam do lodówki. Najlepiej smakuje schłodzona. Smacznego!

Krucha tarta z malinami i jagodami

Krucha tarta z malinami i jagodami

Polecam Ci serdecznie również moje inne przepisy kulinarne ze zdjęciami. Mam nadzieję, że znajdziesz w nich coś pysznego dla całej rodziny! Jeśli ugotowałeś coś pysznego z moich przepisów i dodajesz zdjęcie na Facebooku czy Instagramie proszę oznacz mnie na zdjęciu lub dodaj #lecibocianpl, dzięki temu zobaczę Wasze pyszne przysmaki!

Smacznego!

Klaudia

o Autorze

Klaudia

Mama 3-letniego przedszkolaka. Mama grafik. Lubię ładne rzeczy i dobry design.

8 komentarzy

  1. Kotarzyna napisał(a):

    Hej planujesz wersję wegańską tego przepisu?

  2. MisCatalina napisał(a):

    Wygląda obłędnie! Jestem wielbicielką takich owocowych tart 🙂 Muszę spróbować Twojego przepisu!

  3. Quembec - lifestyle po włosku napisał(a):

    Maliny i jagody to połączenie idealne <3 A tarta wygląda pięknie!

  4. Herbartium napisał(a):

    O matko jedyna, ależ to przepysznie wygląda! Uwielbiam tarty z kremem <3 Ja ostatnio robiłam banoffee z kajmakiem, też było pyszne 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Logo Header Menu