Pierogi leniwe

Pierogi leniwe

Pierogi leniwe, czyli pyszne puszyste pierogi z serem. Pierogi leniwe to szybkie pierogi, które zrobisz w kilka minut, a smakują obłędnie!

Uwielbiam pierogi w każdej postaci. Najbardziej lubię te domowe ulepione samemu. Lubię je lepić, ale nie zawsze mam na to czas. Na szczęście ktoś wymyślił pierogi leniwe, które są idealnym pomysłem na szybki obiad!

Pierogi leniwe to fajna alternatywa dla zwykłych pierogów. To pyszne pierogi z serem. Mają bardzo trafną nazwę – można je wykonać bardzo szybko i potrzeba do tego na prawdę niewiele składników. Są dla mnie dobrym pomysłem na obiad na słodko. Jeśli jeszcze nie robiliście pierogów leniwych koniecznie nadróbcie zaległości! Ja przygotowuję je najczęściej wtedy, kiedy nie mam czasu na gotowanie obiadu. Bo ich przygotowania zajmuje dosłownie kilka minut.

Pierogi leniwe można podać na różne sposoby. Ja zazwyczaj polewam je roztopionym masłem i posypuję odrobiną cukru. Można pokruszyć je odrobiną cynamonu, albo podać ze śmietaną i cukrem.



Czas przygotowania: ok. 25 minut

Pierogi leniwe

  • 0,5 szklanki mąki pszennej,
  • 200 g twarogu półtłustego,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka cukru z wanilią lub wanilinowego,
  • masło.

Jak przygotować pierogi leniwe?

  1. Do miski wkładam twaróg. Rozgniatam go widelcem. Dodaję mąkę i cukier waniliowy. Rozdzielam żółto od białka. Żółto dodaję do miski, biało rozbijam w szklance delikatnie trzepaczką i dodaję połowę białka do miski. Wszystkie składniki ugniatam na ciasto. Może ono być lekko klejące, ale staram się nie dodawać do niego więcej mąki. Kiedy ciast ma jednolita konsystencję. Robię z niego walec i posypuje go mąką. Kroję na plastry.
  2. Pierogi wrzucam do gotującej się osolonej wody. Gotuję ok 2-3 minuty od wypłynięcia. Podaję posypane odrobiną cukru z wanilia i roztopionym masłem.

Pierogi leniwe

Pierogi leniwe

Polecam Ci serdecznie również moje inne przepisy kulinarne ze zdjęciami. Mam nadzieję, że znajdziesz w nich coś pysznego dla całej rodziny! Jeśli ugotowałeś coś pysznego z moich przepisów i dodajesz zdjęcie na Facebooku czy Instagramie proszę oznacz mnie na zdjęciu lub dodaj #lecibocianpl, dzięki temu zobaczę Wasze pyszne przysmaki!

Smacznego!

Klaudia

Share on FacebookPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone

o Autorze

Klaudia

Mama 3-letniego przedszkolaka. Mama grafik. Lubię ładne rzeczy i dobry design.

1 komentarz

  1. Ania, BLW papu napisał(a):

    My uwielbiamy leniwce 🙂 To chyba jeden z najulubieńszych obiadów malucha, mój zresztą też bo błyskawiczny do zrobienia 🙂 Przez pewien czas robiłam z całych jajek, a potem zaczęłam robić z samych żółtek, dzięki czemu ciasto jest delikatniejsze i nie lepi się mocno do rąk (można użyć dzięki temu mniej mąki). Używam proporcji: 450 lub 500 g sera, 3 żółtka, 50 g mąki. Dosładzam łyżką syropu klonowego. Pychotka 😀

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Logo Header Menu